Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fagyosszentek....
  2007-05-14 09:19:04, hétfő
 
   
  Május és a fagyosszentek

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.), vagyis a fagyosszentek a kertek rémei, hiszen olyan hírben állnak, hogy a lassan és fokozatosan melegedő, csaknem nyári idő után újra visszahozzák pár napra a hajnali fagyokat, ami egyetlen tavaszi növénynek sem kedvez. Idén ez az ismételt lehűlés még előbb kezdődött, de most már a fagyosszentekig nem is várhatunk javulást. De vajon miért? És honnan jött ez a népi bölcsesség, miszerint Pongrác, Szervác és Bonifác fagyokat okoz?

Már a régiek is megfigyelték, hogy ez a három "jómadár" könnyen visszacsalogathatja kertjeink rémét, a hajnali fagyot, és kárt okozhat veteményeseinkben, sőt még a szőlő-gyümölcs ültetvényekben is. Ráadásul az agrometeorológusok kutatásai alapján tényleg bebizonyosodott, hogy a fagyosszentekre vonatkozó néphit nem légből kapott állítás.



Alapja az, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarkvidéki hideg légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő ilyenkor erős lehűlés, mint ez időszak előtt és után. Természetesen az is előfordulhat, hogy éppen ezek a hónap legmelegebb napjai, vagy előtte, illetve utána köszöntenek be fagyok, erős lehűlések. Éppen ezért nem szabad pontosan a nevezetes napokhoz ragaszkodni, már csak azért sem, mert ez a hiedelem is nagyon régi keletű, valószínűleg még a naptárreform előtt keletkezett.


A fagyosszentekhez kötődő hiedelem helytállóbb lesz, ha figyelembe vesszük az 1582-es naptárreformot. Ekkor tértek át ugyanis a ma is érvényes Gergely-naptárra. Akkor a korábbi - még a Julius Caesartól származó - naptár pontatlansága miatt felgyülemlett 10 nap hibát azzal küszöbölték ki, hogy 1582. október 4-e után másnap október 15-ét írtak. Ettől kezdve tehát 10 nappal eltolódtak a dátumok a régi naptárhoz képest. A fagyosszentek időjárási szabálya viszont - Pongráchoz, Szerváchoz, Bonifáchoz kötődve - május 12-14. maradt ezután is.

Gyakran lehet hallani (például ebben az évben is), hogy "korán jöttek az idén a fagyosszentek". Az előbbieket figyelembe véve tulajdonképpen május első napjaiban van a rendes idejük. Az éghajlati statisztika is több fagyesetet mutat ki erre az időszakra, és jóval kevesebbet a fagyosszentek tényleges napjaira.



A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. Egyes kutatók a fagyosszenteket magyar szenteknek nevezik. Tény, hogy a magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.


"Sok bort hoz ám a három ác, (Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se látsz!" - vallja a népi jövendölés. Több hasonló tartalmú rigmus is ismeretes, mint például:
"Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz!" vagy "Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász!" - ami arra utal, hogy Zsófia napja is hozhat fagyot, ezért egyes vidékeken a Zsófiákat is a rosszemlékű fagyosszentek közé sorolják.

Annak, hogy a nép miért figyelt fel erre a szabályszerűségre, és miért nem méltat figyelemre más hasonló időjárási érdekességeket, a magyarázata igen egyszerű. A májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett, így érthető, hogy a földműveléssel foglalkozók külön figyelemmel fordultak a jelenség felé. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: "Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!"



Ám nemcsak Pongrác, Szervác és Bonifác május fagyosszentjei. Ugyanis van még egy: Orbán (május 25.), akinek a nevéhez szintén sok-sok népi bölcsesség kötődik. Az orvosokon kívül a szőlősgazdák is figyelték az Orbán-napi időjárást, mert "ha Orbán nevet, a szőlő sír" vagy egy más megfogalmazás szerint: "savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő." Egészen távoli prognózist mutat az a népi jövendölés, amely szerint "amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz". Felhasználták ezt a napot termésbecslésre is, mert "ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő".

A négy fagyosszent tehát könnyen elronthatja a szép májusi napsütésünket. Na, de bánkódásra semmi ok, hiszen a nyár melegét nem befolyásolják.










Szerencsére ez most nem így van, nem rontja el a 3 " fagyosszent" ezt a gyönyörű napsütést,,, és a majdnem 30 fokos meleget....




Mindenkinekl szép napot.....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fagyosszentekhez, termésbecslésre, fagyosszentekre, fagyosszentekig, fagyosszenteket, bebizonyosodott, szőlősgazdáknak, ültetvényekben, tulajdonképpen, naptárreformot, fagyosszentjei, érdekességeket, földműveléssel, valószínűsége, fagyosszentek, kalendáriumok, tapasztalatai, megfogalmazás, megdermesztik, felhasználták, napsütésünket, befolyásolják, felgyülemlett, természetesen, pontatlansága, rosszindulatú, valószínűleg, megfigyelték, megharagszik, mindenkinekl, naptárreform, tönkretegyék, visszajárnak, agyoncsípték, visszahozzák, szőlősgazdák, kertek rémei, hajnali fagyokat, ismételt lehűlés, népi bölcsesség, hajnali fagyot, szőlő-gyümölcs ültetvényekben, fagyosszentekre vonatkozó, sarkvidéki hideg, ezzel járó, erős éjszakai, múlt tapasztalatai, hónap legmelegebb, nevezetes napokhoz, naptárreform előtt, fagyosszentekhez kötődő, 1582-es naptárreformot, Julius Caesartól,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Kellemes esti időtöltést  Két tekintet van  Ha így haladunk...  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Ázzal aki csak szép  Muratáj  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Életművészet  Egyszerűen  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Ébredj  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Különös!  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Ahogy emelkedik a rezgés...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja,  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Jó éjszakát  Miért nem menti meg Jézus...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Ma  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Szent György nap  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Bella István: Zsoltár  Maradék idő  S a dalok tanulsága 
Bejegyzés Címkék
kertek rémei, hajnali fagyokat, ismételt lehűlés, népi bölcsesség, hajnali fagyot, szőlő-gyümölcs ültetvényekben, fagyosszentekre vonatkozó, sarkvidéki hideg, ezzel járó, erős éjszakai, múlt tapasztalatai, hónap legmelegebb, nevezetes napokhoz, naptárreform előtt, fagyosszentekhez kötődő, 1582-es naptárreformot, régi naptárhoz, fagyosszentek időjárási, előbbieket figyelembe, rendes idejük, éghajlati statisztika, fagyosszentek tényleges, hagyomány szerint, keresztény hitéért, három szent, szegényeknek adták, fagyosszenteket magyar, magyar néphit, három férfiról, subájában megfagyott, népi jövendölés, rosszemlékű fagyosszentek, magyarázata igen, májusi fagy, esztendő termését, földműveléssel foglalkozók, jelenség felé, kalendáriumok bölcsei, alábbi tanácsot, fagyos szentök, nevéhez szintén, orvosokon kívül, napot termésbecslésre, négy fagyosszent, szép májusi, nyár melegét, gyönyörű napsütést, fagyosszentekhez, termésbecslésre, fagyosszentekre, fagyosszentekig, fagyosszenteket, bebizonyosodott, szőlősgazdáknak, ültetvényekben, tulajdonképpen, naptárreformot, fagyosszentjei, érdekességeket, földműveléssel, valószínűsége, fagyosszentek, kalendáriumok, tapasztalatai, megfogalmazás, megdermesztik, felhasználták, napsütésünket, befolyásolják, felgyülemlett, természetesen, pontatlansága, rosszindulatú, valószínűleg, megfigyelték, megharagszik, mindenkinekl, naptárreform, tönkretegyék, visszajárnak, agyoncsípték, visszahozzák, szőlősgazdák, mártírhalált, előfordulhat, szegényeknek, figyelemmel, elronthatja, fokozatosan, magyarázata, foglalkozók, rosszemlékű, ragaszkodni, haragszanak, fagyosszent, helytállóbb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3397
  • e Hét: 18338
  • e Hónap: 32424
  • e Év: 84982
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.